plaatje
 

 

Merken sportdrank en de ideale sportdrank

De ideale sportdrank, lekker en vochtherstellend

Een ideale sportdrank smaakt lekker, want als het niet lekker is dan drink je niet en het voornaamste doel is vochtherstel. Laat daarom de smaak zeer zwaar meespelen in de beslissing welke sportdrank het beste bij je past. Daarnaast bevat de ideale sportdrank ca 60 to 80 gr (6-8%) koolhydraten, 40-110 mg% Natrium, 12-22,5 mg % Kalium. De drank moet een osmolaliteit hebben van ca 400 (in ieder geval minder dan 500) en bevat geen andere elementen zoals cafeÔne, alcohol of vitamines etc.

Vitaminetekort en sportdrank

Als je veel sport kan je een verhoogde vitaminebehoefte hebben. Echter dat heeft niets te maken met een sportdrank. Vitaminetekort ontstaat namelijk niet bij het sporten maar is een gevolg van slechts eten. Via een goed dieet is dit gewoon aan te vullen. Vitamineopname heeft dus geen effect tijdens de inspanning maar kan wel leiden tot een hogere osmolaliteit, dus minder goede vochtopname door het lichaam. Beter is dus een sportdrank te nemen zonder vitaminen.

Soms wordt er aan een sportdrank nog citroenzuur toegevoegd voor de smaak. Belangrijkste reden hiervan is eigenlijk om de houdbaarheid te verlengen. Echter te zuur is niet goed want dat remt de maagwerking. Daarom hebben minder zure sportdranken de voorkeur.

Bekende sportdrank merken en energydrink merken

De meest bekende merken sportdrank zijn: Aquarius, AA-Drink, Isostar, Extran, Gastorade, Energade en Lucozade. De oorsprong van energydrinks ligt in Japan. Daar kregen de piloten in WO II taurine om de vermoeidheid te verdrijven na een lange vlucht. Dit sloeg over naar Thailand waar de bedenker van Red Bull het idee oppakte en de drank introduceerde in Europa waar het merk inmiddels is uitgegroeid tot marktleider. Bekende energydrinkmerken zijn: Red Bull, Flying Horse, EnoRm en Red Devil maar daarnaast zijn er ook nog een aantal merken zoals Rodeo, Bullit, Golden Power, Highway en Spam.


2012 © INTERNETADRES SPORTDRANK.NL DISCLAIMER | CONTACT