plaatje
 

 

Energydrink, sportdrank of hersteldrank?

Energydrink, hersteldrank en het belang van koolhydraten en suikers

Sportdranken kan je opdelen in dorstlesser en energydrinks. Het verschil zit vooral in het koolhydraten gehalte, als het tussen de 40 en 80 gr/l is dan is het een dorstlesser (dus onder de 8%), indien tussen de 80 en 200 dan wordt het een energydrink (zie later over de werking hiervan). Er moet wel een minimale hoeveelheid koolhydraten worden ingenomen wil de drank effect hebben op de sportprestaties. Algemeen wordt 60-70 gr per uur aangeraden, minder dan 20 gr heeft geen zin.

Energydrinks en sportdranken zijn dus niet hetzelfde maar liggen wel in elkaars verlengde. Een energydrink is een hersteldrank en bevat vaak veel koolhydraten met het doel de kooolhydratenbalans van het lichaam weer zo snel mogelijk aan te vullen. Tevens hebben energydrinks vaak een stimulerende werking. In een energydrink zitten dan ook totaal andere ingrediŰnten zoals suiker, taurine, cafe´ne, vitamines, mineralen, smaak- en kleurstoffen. Door de hoeveelheid suiker kan de drank wel de sportprestaties vaak (kortstondig) verbeteren maar doel is niet sportverbetering maar juist herstel.

Energydrinks en sportinspanningen

Dranken die meer dan 50 gr enkelvoudige suikers bevatten zoals Glucose en Fructose, bevatten meer dan 80 gr en zijn daarom in principe minder geschikt voor tijdens het sporten. Zowel dorstlessers als energydrinks kunnen dus energie leveren tijdens inspanningen. Nadeel van dorstlesser is dat je er veel van moet drinken, nadeel van de energydrink is dat het maaglediging kan belemmeren, wat dus weer de vochtopname remt. Een energydrink is dan ook alleen geschikt bij situaties met minimaal vochtverlies (zoals koud weer). Ideaal voor de samenstelling van een sportdrank is 60 tot 80 gram koolhydraten per liter (6-8%) zodat er een optimale aanvoer is van zowel vocht als energie.

Energydrinks en cafe´ne

In de regel is de hoeveelheid cafe´ne van ÚÚn blikje (250ml) 80 mg. Ter vergelijking een kop koffie bevat gemiddeld 100 mg cafe´ne/ thee 50 mg. Vanwege de hoeveelheid cafe´ne en taurine zijn grote hoeveelheden voor kinderen niet goed. In een aantal Europese landen worden energydrinks daarom ook gezien als medicijnen en is de drank dan ook niet te koop in de supermarkten. Consumptie van een energydrink in combinatie met alcohol is gevaarlijk omdat dit tot uitdrogingsverschijnselen kan leiden.


2012 ę INTERNETADRES SPORTDRANK.NL DISCLAIMER | CONTACT